Lakás, ház energetikai besorolás 2024

A 2024-től a tanúsított épületeket vagy önálló rendeltetési egységeket kétféle hatékonysági alapján kell besorolni.
Ez az energetikai minőség és a szén-dioxid-kibocsátás, ennek alapján határozta meg a 9/2023. (V.25.) ÉKM rendelet a energia hatékonysági skálát.

Az energetikai minőség az épület energetikai jellemzőinek és az előírt követelményekhez viszonyított százalékos arányának alapján lett meghatározhatva.
Ugyanígy a szén-dioxid-kibocsátás is a számítással meghatározott fajlagos értékek és előírt követelmények alapján számolható ki százalékban kifejezve.

Az épületek vagy önálló rendeltetési egységek besorolása ennek megfelelően két külön skálán történik, mind az energetikai minőség, mind a szén-dioxid-kibocsátás százalékos értékei alapján.

Minden besorolási osztályt betűjelekkel kell jelölni mindkét besorolásnál. Az így kapott értékek határozzák meg egy épület vagy rendeltetési egység energia hatékonysági és környezet terhelési teljesítményét.

Az energetikai besorolási osztályok „A+++”-tól „I”-ig terjednek. Az „A+++ energiaosztály besorolás a legkedvezőbb, a legrosszabb a I, amit többnyire a szigetelés nélküli régi ingatlanok kapnak meg.

 

A energiahatékonyság növelő energetikai korszerűsítések az ingatlan eladási árában is jelentkeznek ott, ahol elég magas a lakáspiaci árfolyam szintje.    

Elérhetőségek:

Hanis Ferenc

Építőmérnök, energetikai tanúsító

8200 Veszprém, Kiskőrösi u. 1/a

Mail: hanisne@gmail.com

Tel: 20 2204 702